Borůvkové želé kořeněné
Netradiční kombinace - borůvky a koření, dobrota, která vám v zimě připomene léto...borůvkové kořeněné želé.
Co budeme potřebovat
1 kg borůvek
500 g jablečný mošt
150-200 g květový med
šťáva z jednoho citronu
1 ks hvězdička badyánu
3 ks hřebíček
1 ks svítek skořice
15-20 g citrusový pektin
1 malá špetka soli
Pokud použijeme lesní borůvky, které jsou aromatičtější, ale bývají víc kyselé, přidáme MED. Poměr borůvkové a jablečné šťávy můžeme měnit podle naší chuti.
Jak na to?
Bobulky borůvek dáme do hrnce, rozmačkáme mačkátkem na brambory, přidáme deci vody, sůl, citronovou šťávu a koření a rozvaříme. Necháme do druhého dne proležet.
Další den znovu zahřejeme a odstraníme koření. Přecedíme nejdříve přes cedník, potom přes plátýnko. Potřebujeme získat 500 g šťávy. Pokud ji nemáme, přidáme ke zbytku borůvek trochu vody, provaříme a znovu přecedíme přes plátno.
K borůvkové šťávě přidáme jablečný mošt a přivedeme k varu. Postupně a za stálého míchání přidáváme citrusový pektin smíchaný a medem. Necháme 3-5 minut probublávat.
Ochutnáme sladkost, odstraníme pěnu, provedeme želírovací zkoušku, nalejeme do skleniček a zavaříme.