Domácí marmelády, džemy a želé s medem
Ano, je to tak. Opravdu můžete udělat lahodnou marmeládu nebo džem, dokonce i želé, jen s medem, bez cukru. Pokud dodržíte při výrobě čistotu a několik dalších základních pravidel, které mimo jiné najdete například v mém článku Užitečné rady pro úspěšné zavařování, a výrobek zavaříte potřebnou dobu, tak se vám nezkazí. Nevěříte? Vyzkoušejte.
Výroba není nijak složitá.
Několik receptů na výrobu ovocných dobrot s medem najdete v sekci RECEPTY.
Můžete také nahlédnout na ukázku receptů a obsah eBooku Vůně léta schovaná do skleničky nebo si celý eBook Vůně léta schovaná do skleničky zakoupit.
Jak na zpracování ovoce s medem
Oprané a očištěné ovoce můžeme zpracovat dvěma způsoby:
1. Oprané a očištěné ovoce dáme do hrnce, podlijeme trochou vody. Pokud je ovoce měkké a má hodně šťávy, nemusíme podlévat, jen rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Vaříme tak dlouho, až se ovoce rozpadne a získá konzistenci, která nám vyhovuje. Pak přidáme med, želírovací prostředek a další ingredience na dochucení. Tato marmeláda (nebo džem) má kousky ovoce a má většinou (podle druhu ovoce) i výraznou barvu.
2. Oprané a očištěné ovoce před zpracováním můžeme pomlet na masovém strojku nebo rozmixovat, potom teprve provařit, přidat med, želírovací prostředek a další ingredience. Takto zpracované ovoce většinou ztratí svoji výraznou barvu a výsledný výrobek je "bledší".
Naše nejoblíbenější MARMELÁDA?
Stále je nejoblíbenější marmeláda z ovoce jednoho druhu, která si uchová svoji vůni i chuť
Jahodová marmeláda
Malinová marmeláda
Meruňková marmeláda
Náš nejoblíbenější DŽEM?
Meruňkový džem - vede jen z meruněk
Meruňkový džem kombinovaný s jiným ovocem, třeba meruňkovo - banánový džem
Nektarinkový džem samostatný nebo kombinovaný s jiným ovocem
Jahodový džem - jen z jahod, ale oblíbený je také jahodový džem s rebarborou nebo jahodový džem s kousky datlí
Naše
nejoblíbenější ŽELÉ?
Opět vyhrává želé z jednoho druhu ovoce. Stejně jako marmeláda. Při výrobě želé používáme často pro zvýraznění chuti koření.
Jahodové želé s různými druhy koření
Meruňkové želé kořeněné
Rybízové želé
TAK HURÁ ..... JDEME NA TO!
K létu přece patří "marmeládování" a zavařování. Nově tedy najdete mém blogu článek o zavařování s medem DOMÁCÍ KOMPOTY S MEDEM a článek o zavařování bez cukru a medu - zavařeniny pro diabetiky DOMÁCÍ KOMPOTY BEZ CUKRU A MEDU.