Domácí marmelády, džemy a želé s medem

14.06.2019

Ano, je to tak. Opravdu můžete udělat lahodnou marmeládu nebo džem, dokonce i želé, jen s medem, bez cukru. Pokud dodržíte při výrobě čistotu a několik dalších základních pravidel, které mimo jiné najdete například v mém článku Užitečné rady pro úspěšné zavařování, a výrobek zavaříte potřebnou dobu, tak se vám nezkazí. Nevěříte? Vyzkoušejte.

Výroba není nijak složitá.

Několik receptů na výrobu ovocných dobrot s medem najdete v sekci RECEPTY.

Můžete také nahlédnout na ukázku receptů a obsah eBooku Vůně léta schovaná do skleničky nebo si celý eBook Vůně léta schovaná do skleničky zakoupit.


Jak na zpracování ovoce s medem

Oprané a očištěné ovoce můžeme zpracovat dvěma způsoby:

1. Oprané a očištěné ovoce dáme do hrnce, podlijeme trochou vody. Pokud je ovoce měkké a má hodně šťávy, nemusíme podlévat, jen rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Vaříme tak dlouho, až se ovoce rozpadne a získá konzistenci, která nám vyhovuje. Pak přidáme med, želírovací prostředek a další ingredience na dochucení. Tato marmeláda (nebo džem) má kousky ovoce a má většinou (podle druhu ovoce) i výraznou barvu.

2. Oprané a očištěné ovoce před zpracováním můžeme pomlet na masovém strojku nebo rozmixovat, potom teprve provařit, přidat med, želírovací prostředek a další ingredience. Takto zpracované ovoce většinou ztratí svoji výraznou barvu a výsledný výrobek je "bledší".


Naše nejoblíbenější MARMELÁDA?

Stále je nejoblíbenější marmeláda z ovoce jednoho druhu, která si uchová svoji vůni i chuť

Jahodová marmeláda

Malinová marmeláda

Rybízová marmeláda

Meruňková marmeláda


Náš nejoblíbenější DŽEM?

Meruňkový džem - vede jen z meruněk

Meruňkový džem kombinovaný s jiným ovocem, třeba meruňkovo - banánový džem

Nektarinkový džem samostatný nebo kombinovaný s jiným ovocem

Jahodový džem - jen z jahod, ale oblíbený je také jahodový džem s rebarborou nebo jahodový džem s kousky datlí


Naše nejoblíbenější ŽELÉ?

Opět vyhrává želé z jednoho druhu ovoce. Stejně jako marmeláda. Při výrobě želé používáme často pro zvýraznění chuti koření.

Jahodové želé s různými druhy koření

Meruňkové želé kořeněné

Rybízové želé

Borůvkové želé kořeněné

TAK HURÁ ..... JDEME NA TO!

K létu přece patří "marmeládování" a zavařování. Nově tedy najdete mém blogu článek o zavařování s medem DOMÁCÍ KOMPOTY S MEDEM a článek o zavařování bez cukru a medu - zavařeniny pro diabetiky DOMÁCÍ KOMPOTY BEZ CUKRU A MEDU.